Østerrike ønsker å bygge bro

Building Bridges - foto: ORF/EBU
Building Bridges – foto: ORF/EBU

Vi har kommet et skritt nærmere Eurovision Song Contest. Vertslandet Østerrike og kringkasteren ORF presenterte nylig sammen med EBU slagordet til neste års konkurranse. De siste par årene har kringkasterne i de respektive vertslandene satset på slagord som We Are One og #JoinUs, ment for å fremme toleranse og vise at Europa står samlet tvers over grensene. Neste års slagord er intet unntak, det heter Building Bridges. Logoen forventes å bli presentert i løpet av de kommende ukene så vi går en spennende tid i møte.

Her hjemme er alvoret i gang for fullt med Melodi Grand Prix 2015. Etter 2 høyst respektable plasseringer fra Margaret Berger og Carl Espen ser ikke interessen for konkurransen til å avta i det hele tatt. Tvert imot, NRK melder om en økning på 30% i antall påmeldte bidrag sammenlignet med i fjor, noe som naturligvis er gledelig både for fansen og for musikksjef Vivi Stenberg. Gjennomhøringen har så vidt begynt og selv om Vivi ikke vil ut med så mange detaljer foreløpig, sier hun at hun er fornøyd med det hun har hørt hittil.

Skuffende seertall fra årets MGP til tross, så må vi faktisk se tilbake til 2009 etter at Norge hentet seieren hjem, for å finne en så stor økning i påmeldinger til konkurransen. Vivi bekrefter samtidig at det har vært en beytdelig interesse fra låtskrivere her hjemme, noe hun mener profilerte låtskrivere som Karin Park og Josefin Winther har en del av æren for. «Jeg får nesten litt ærefrykt over å skulle «dykke» ned i denne store sekken med låter som representerer så mye håp, talent, hardt arbeid og ambisjoner» avslutter hun overfor NRK.
Sverige og SVT derimot opplever en markant nedgang, med 2,177 påmeldte bidrag (sammenlignet med 2,628 påmeldte bidrag til Melodifestivalen 2014).

Flere land har også nylig bekreftet sin deltagelse i Wien og Eurovision Song Contest 2015. Ett av de store 5, Spania og TVE, tok nylig turen til Berlin for å levere sin skriftlige bekreftelse personlig til Jon Ola Sand. Alle rykter om at rumenske TVR kom til å holde seg borte fra Wien ble også feid av banen da samtlige styremedlemmer i TVR godkjente Romanias deltagelse. Det er fortsatt uavklart hvilken form deres nasjonale utvelgelse kommer til å få, men etter den heller skuffende 12. plassen til Ovi og Paula Seling er det godt mulig at endringer er i gjære.

Mikrostaten San Marino klarte å komme seg til finalen for første gang i år på tredje forsøket fra sangfuglen Valentina Monetta. Spøkene satt løst om hvorvidt hun kan ventes å vende tilbake for enda et nytt forsøk neste år, men enn så lenge er SMRTV avventende med å bekrefte sin tilstedeværelse i Wien. En heller tvetydig pressemelding ble gitt ut tidligere denne uken, der det sto at SMRTV står nå overfor en innfløkt situasjon og vil verken utelukke eller bekrefte sin deltagelse foreløpig. En avgjørelse ventes å komme i løpet av oktober.

Mange stilte seg uforstående til at Mei Feingold og Israel ikke klarte å kvalifisere seg i år, med det som mange mente var Israels sterkeste bidrag på lenge. Nyheten om avviklingen av kringkasteren IBA tidlig neste år samt årets nederlag, gjorde at oddsen for å se Israel tilbake neste år var minimal. Men enn så lenge så lever drømmen videre, da IBA har sendt inn en foreløpig søknad om deltagelse med mulighet for å trekke seg innen avmeldingsfristen den 10. oktober.

Ukraina har så å si alltid prestert bra i Eurovision-sammenheng, og årets bidrag Tick Tock med Mariya Yaremchuk bare føyde seg inn i rekken, da de endte på en solid 6. plass. Sorgen var derfor stor da ukrainske NTU kom med en offisiell bekreftelse i dag på at landet ikke blir med til neste år. Det oppgis at både økonomisk og politisk ustabilitet samt situasjonen med Russland er årsaken til avgjørelsen. NTU presiserer at de satser på å være tilbake i spillet til 2016, men de blir nok savnet av veldig mange fans rundt om i Europa.

19.09.2014
-Kristján-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *