Mens vi venter på Wien…

Austria Eurovision logo 2015 : copyright EB
Austria Eurovision logo 2015 : copyright EBU

Det begynner å våkne til liv i tre av våre naboland etter en lengre Eurovision-dvale. SVT har nylig åpnet for innlevering av potensielle bidrag til Melodifestivalen 2015. Den som har lyst til å delta enten som artist eller låtskriver/komponist har bare drøye 2 uker på seg til å sende inn bidraget. Siste frist for påmelding er den 16. september. Påmeldingsprosessen består av to kategorier: låtskrivere som ikke har gitt ut noe tidligere kan melde seg på «Allmänhetens tävling«, mens de mer erfarne (les G:son, Kempe, mfl.) må melde seg på den «Ordinarie tävling«. SVT håper å få økt antallet kvinnelige låtskrivere til neste års konkurranse. Samtidig er den første artisten i neste års Melodifestivalen allerede kjent. Kalle Johansson får delta på kalaset hos söta bror etter at han gikk hen og vant Svensktoppen Nästa konkurransen.

Ting rører på seg også litt lenger østover, nemlig i Finland. Finnene har nå klart å kvalifisere seg 2 år på rad og har sitt beste resultat på 8 år å vise til etter årets 11. plass med Softengine og Something Better. Utvelgelseskonseptet Uuden Musiikin Kilpailu gir endelig uttelling, så her er det mye som står på spill til neste år. Finske YLE har også nylig åpnet for innsending av bidrag til UMK 2015, med fristen satt til den 08. september. Finalen ventes å finne sted neste mars en gang.

Kringkasteren DR har også satt samme dato for deres påmeldingsfrist til Dansk Melodi Grand Prix 2015. Interessen for konkurransen var stor da danskene var vertskap for årets selveste Eurovision finale, med 872 innleverte bidrag i fjor. Forhåpentligvis er interessen like stor i år etter 9. plassen til Basim med Cliché Love Song. En kombinasjon av både profesjonelle og vanlige folk vil velge ut 10 bidrag som kommer til å kjempe om den danske billetten til Wien.

Det begynner smått å dukke opp nyheter fra landene i Kaukasus også. Selv med en mulig diskvalifisering hengende over seg etter årets stemmefiasko, bekrefter GPB at Georgia mest sannsynlig kommer til å delta neste år og at en offisiell kunngjøring kommer senere. Nabolandet Aserbaidsjan skal også ha bekreftet sin deltagelse i Wien neste år. De har litt av en oppgave foran seg med å gjenreise Aserbaidjans ære, etter en skuffende 22. plass med Dilara Kasimova. Årets resultat var landets verste siden debuten i 2008 (de har alltid kommet seg til finalen og figurert blant de 10 beste land i finalen). Fjorårets sølvmedaljist fra Aserbaidsjan, Farid Mammadov er forresten aktuell med en ny låt i disse tider. Han byr på en svulstig pianodrevet ballade med tittelen Adıma layıq (Awarded Step), som han selv har skrevet. Musikkvideoen er regissert av Eltun Bakhishzade.

Da begynner deltagerlisten for den 60. Eurovision Song Contest sakte men sikkert å ta form, med stadig flere land som føyer seg inn i rekkene. Foreløpig er det snakk om 27-28 land som har bekreftet at de er med i Wien, men EBU har sendt ut en invitasjon til samtlige 56 aktive medlemmer om å delta. Så langt har 6 land bekreftet at de ikke kommer til å være tilstede under neste års feiring: Andorra, Tsjekkia, Luxemburg, Monaco, Slovakia og etter en del om og men, Tyrkia.

05.09.14
-Kristján-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *