#JoinUs i København dag 6

Carl Espens andre sceneprøve

I dag hadde Carl Espen sin andre sceneprøve og det er et vakkert og dempet sceneshow han gir oss og som passer sangen godt. Carl Espen virker trygg, men er litt uheldig med et par toner i første gjennomgang. I pressesenteret får han likevel applaus og det tror jeg at er fordi man alltid blir berørt og dratt med inn i sangen og stemningen som Carl Espen formidler. De to neste framføringene er stødige og med kun rene toner slik vi nå er blitt vant til og høre ham. I TV-ruta har de valgt å fokusere tett på Carl Espen med mange nærbilder som gjør at vi kommer nært innpå ham, samtidig som de innimellom zoomer ut og sveiper over scenen som er vakkert lyssatt. Teksten i Silent Storm er filosofisk og undrende og jeg syntes de virkelig har klart på en fin måte å forsterke dette på scenen.

Etter sceneprøvene var det pressekonferanse. Der kom historien om hvordan hans kusine Josefin Winther, skrev sangen spesielt for Carl Espen og at dette på en måte er hans historie om en tøff tid i hans liv. Carl Espen fortalte at det er en vanskelig sang for ham å synge fordi han hver gang må kjenne på disse vanskelige følelsene for å få fram det det han ønsker å formidle. Det er dette såre vi hører hver gang sangen framføres og som gjør dette til en vinnerlåt.

Det var en ganske kort pressekonferanse, men han framførte en veldig bra og nedtonet coverversjon av Roar av Katy Perry. Akkompagnert av Josefin Winther på gitar og de fire med fiolin som er med ham på scenen, ble dette en pressekonferanse litt utenom det vanlige. Carl Espen framstår som noe usikker og kan bli litt satt ut av noen spørsmål, som for eksempel da han ble spurt om hvilken tidligere Sovjetstat han først skal besøke først dersom han vinner. Likevel er han en jordnær kar og ta det med et blygt smil slik at det i grunnen bare er sjarmerende.

Talkshow Euro Fan Cafe

Like ved Nytorv midt i København, ligger Euro Fan Cafe hvor det er forskjellige aktiviteter både på dag- og kveldstid. Ett av de største trekkplastrene er nok talkshowene hver kveld hvor tre artister blir intervjuet og opptrer med en eller flere sanger. Verten er amerikaneren Rick Jacobs som har en personlig og morsom stil.

Fredag 2. mai var det Belgias Axel Hirsoux, Tanja fra Estland og Aarzemnieki fra Latvia som var gjester. Personlig syntes jeg ikke at det er de tre mest spennende landene i år, men det er det som er spesielt med disse talkshowene. Man får gjerne et nytt perspektiv på artistene når man blir mer kjent med dem, deres bakgrunn og historier.

Axel Hirsoux åpner showet med å synge Luxembourgs bidrag fra 1973; klassikeren Tu te reconnaîtras som den gang ble fremført av Anne-Marie David. Axel har nok ikke praktisert alt for mye engelsk etter videregående, men noe bedre kjent med ham ble vi likevel. Han fortalte blant annet om motgangen han har møtt på grunn av sin overvekt og at han ble direkte fortalt at han ikke kunne bli artist på grunn av utseendet. Men som han selv utbrøt i stolen: «Nei! Det handler ikke om det, det handler om stemmen og musikken!» Det har han helt rett i og han har en flott røst og er sjarmerende og morsom på tross av kommunikasjonsproblemer med Rick Jacobs. Axel forteller også at han er en stor fan av Eurovision og det er en stor drøm som har gått i oppfyllelse å få være med i konkurransen. Han sier det på en måte som er troverdig og det er ikke alltid tilfelle med alle artister som får være med i ESC. Et stort pluss i boka for vår venn fra Belgia.

Tanja fra Estland er en gla`jente som trekker litt på det når hun får tilbud om vann, men takker gladlig ja til en halvliter. Hennes forbilde som barn var Madonna og hun forteller hvordan hun satt hjemme og så på VHS og drømte om å bli en artist som henne. Og hun har blitt en allsidig artist innen sang, dans og skuespill. Hun har forsøkt seg på å komme til ESC tidligere og vi ser et videoklipp fra den estiske nasjonale finalen Eurolaul i 2003. Tanja gir uttrykk for at det er en ganske flau affære, men jeg var nok ikke den eneste i salen som smilte gjenkjennende og kjente at det rykket i schlagerfoten når I can b the 1 ble spilt. Hun forteller at nå er Amazing helt hennes stil, hun liker å gjøre storslagne nummere hvor hun kan lage et skikkelig danseshow til sangen. Hun framfører en nydelig akustisk versjon av «Amazing» akkompagnert med felespill.

Sist ut er gruppa Aarzemnieki fra Latvia som åpner med «Love shine a light». Det er mest fokus på vokalist Joran Steinhauer som er tysk, men som fikk et spesielt forhold til både ESC og Latvia etter gruppa Brainstorm kom på tredje plass i Stockholm i år 2000. Han kjøpte alt han kunne finne av deres album og fem år seinere dro han til Latvia for å drive med frivillig arbeid med vanskeligstilte barn i Riga. Før han skulle flytte hjem til Tyskland i 2008 deltok han faktisk i den latviske nasjonale finalen. Men det var først i fjor da han skrev sangen Paldies Latiņam at han flyttet tilbake til Latvia. Sangen som er en hyllest til den latviske valutaen som ble erstattet med Euro fra årsskiftet, ble en YouTube hit i Latvia. Dermed var Aarzemineki en kjent gruppe i Latvia og ble altså ble valgt ut til å delta i ESC med «Cake to bake». Denne sangen avslutter de med i duett med en noe motvillig Rick Jacobs før gulvet ryddes for et publikum som var mer enn klare for å danse.

03.05.14

-Leif-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *