Hele fire nye Eurovision bidrag i kveld

Aarzemnieki - foto: LTV
Aarzemnieki - foto: LTV

Lille Latvia var det første av Baltikumlandene til å velge sitt bidrag i kveld. 12 finalister hadde funnet veien til Ventspils fra 2 semifinaler de siste to helgene. Den ene halvparten av fjorårets Latviske PeR, Ralfs Eilands var tilbake med en ny makker, og det var også Eirodziesma’s andre plass fra 2013, Samanta Tina. Det var Dons, Samanta Tina og Aarzemnieki som overbeviste både jurymedlemmene og TV seerne i kveld og  tok seg videre til superfinalen. Men det var kaken til Aarzemnieki som viste seg å være uimotståelig for latvierne.  Han  stakk av med seieren til slutt og får hilse på Den Lille Havfruen i mai når han skal fremføre Cake to Bake i København.

 

Ruth Lorenzo - foto: TVE
Ruth Lorenzo - foto: TVE

Det virker som om Spania har tatt seg ordentlig i nakken etter den gedigne skuffelsen i fjor med ESDM. Årets finale handlet mer om kvalitet og ikke kvantitet, med fem flotte artister, fremragende opptredener og ikke minst fantastisk musikk som holdt et overraskende høyt nivå. Finalen skulle i utgangspunktet vare i 1 time og 15 minutter, men gikk langt over tiden mest pga. tre svært så snakkesalige dommere. Det ble en thriller av en finale, med masse drama, nerver og ikke minst tårer. Alle tre dommerne stemte likt, og det ble en av forhåndsfavorittene Brequette som ruvet øverst på tavla med den andre favoritten Ruth Lorenzo hakk i hæl, bare 6 poeng bak. Da telestemmene skulle legges til, ble det mildt sagt nervepirrende, for både Brequette og Ruth endte opp med 66 poeng hver. Men bare en finalist kunne velges, og fordi stemmene til TV seerne var avgjørende ble det Ruth Lorenzo som skal følge i fotsporene til ESDM. Hun skal forhåpentligvis gjenreise Spanias ære i mai med storballaden Dancing in the Rain.

 

Kállay-Saunders - foto: telesport.hu
Kállay-Saunders - foto: telesport.hu

Helgens tredje Eurovision bidrag kom fra Ungarn og deres A Dal finale. Kringkasteren MTV har hatt det ganske så travelt de siste fem helgene, der 30 håpefulle er blitt redusert til 8 finalister. Her har også MTV gjort en strålende innsats i å lokke noen store navn til konkurransen der blant andre rockerne Depresszió kjempet mot den mer polerte ungarsk-amerikanske sangeren Kállay-Saunders. Han har allerede klart å hevde seg ved to tidligere anledninger – han kom til semifinalene med I Love You i 2012 og var nære ved å dra til Malmø i fjor med My Baby men måtte se seg slått av ByeAlex. Etter et variert og spennende show ble ble Kállay-Saunders som falt best i smak i Ungarn i kveld og ungarere håper selvfølgelig på en enda høyere plassering enn Kedvesem‘s 10. plass fra i fjor. Han håper på å nå helt til topps i finalen i mai med bidraget Running.

 

Tijana Dapčević - foto: scandal.rs
Tijana Dapčević - foto: scandal.rs

Helgens fjerde bidrag kom fra Balkanlandet Makedonia og skal fremføres av Tijana Dapčević. Hun er en stor stjerne i hele Balkanregionen og ble bekreftet som den makedonske kandidaten for København allerede i fjor sommer. Nummeret hennes ble presentert i en spesialutgave av programmet Hit na mesecot der vi fikk se blant andre Karolina Gočeva  (2002, 2007) og Elena Risteka (2006) opptre. Bidraget til Tijana heter Tamu kaj što pripagjam. Etter alt å dømme skal sangen fremføres på engelsk i den internasjonale finalen og har fått tittelen To The Sky.

 

Alcazar / Anton Ewald - foto: SVT
Alcazar / Anton Ewald - foto: SVT

Det var også duket for sesongens siste ordentlige semifinale hos söta bror i kveld, med 8 spente artister som kjempet om de 2 gjenværende plasser i finalen og i Andra Chansen. Det ble et hjertelig gjensyn med to artister som deltok i fjor : Anton Ewald og Janet Leon. Med Alcazar og Linda Bengtzing tilbake var forventningene skyhøye hos mange fans.

Vi har tidligere sett at til tross for å være store i Eurovision/MF sammenheng, så har en del store navn skuffet stort og har måttet halte hjem skadeskutt og eliminert fra årets konkurranse. Berømmelse gir aldri noen form for garanti og dermed tar navn som Alcazar en betydelig risiko med stor fallhøyde når de stiller i en slik konkurranse. Det fikk Shirley Clamp smertelig erfare forrige helg da hun røk ut, og både Helena Paparizou og Martin Stenmarck kun klarte å ta seg til Andra Chansen.

Men i kveld ville TV seerne det annerledes og det det altså diskotrioen Alcazar og storsjarmøren Anton Ewald som seiret og kapret de siste 2 finaleplassene; hardrockbandet Ammotrack og uskyldigheten personifisert Ellinore Holmer skal gjøre det hele om igjen i Andra Chansen fra Lidköping neste helg.

22.02.14

-Kristján-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *