Mens vi venter på Wien II

Austria Eurovision logo 2015 : copyright EB
Austria Eurovision logo 2015 : copyright EBU

 

Påmeldingsfristen hos våre gode naboer i sør, Danmark, løp ut på mandag og etter en rask opptelling kunngjør DR at 687 bidrag ble sendt inn til neste års utgave av Dansk Melodi Grand Prix, altså 200 færre enn til DMGP 2014. Som tidligere nevnt her, vil 10 bidrag siles ut og disse 10 kommer til å kjempe om danskenes gunst i den nasjonale finalen den 7. februar. Den går av stabelen i Ålborg, nærmere bestemt i storhallen og kultursenteret Gigantium.

Tyskland har nå definitivt lagt skuffelsen bak seg etter den lunkne mottagelsen og attende plass til Elaiza med Is It Right? og fokuserer nå for fullt på forberedelsene til neste års finale. NDR bekreftet nylig at de kommer til å benytte seg av det samme konseptet som i fjor og at finalen finner sted i Hannover den 5. mars. Syv spesialinviterte og kjente navn kommer til å delta i finalen Unser Song für Österreich i tillegg til én ukjent artist. Samtidig er det lansert en konkurranse der helt ukjente navn kan sende inn bidrag for å få tildelt et såkalt wildcard og dermed snappe til seg den 8. plassen i finalen neste år – akkurat slik Elaiza gjorde tidligere i år.

Det skjer også en del Eurovision relaterte ting i Frankrike for tiden. Kringkasteren France 2 har visstnok bekreftet overfor fansiden esctoday.com at neste års franske bidrag kommer til å velges internt. Det er ikke til å stikke under en stol at franskmennene er lettere oppgitte over de dårlige plasseringene som landet har opplevd siden 2002 (med hederlig unntak av Patricia Kaas i 2009). Det ble holdt en slags nasjonal finale i år uten at det ga noe særlig uttelling, så det er tilbake til tegnebrettet for Frankrike. Det er forøvrig første gang France 2 tar seg av den nasjonale utvelgelsen siden 90 tallet, så det er forhåpentligvis et godt tegn.

Storsjarmøren Patrick Fiori som tok Frankrike til en velfortjent fjerde plass i Millstreet i 1993 med Mama Corsica har hatt stor suksess i hjemlandet i ettertid. Han har gitt ut intet mindre enn 8 studioalbum siden den gang. Hans nyeste album Choisir ble sluppet for et par måneder siden og har så langt kapret 2. plassen på albumlisten i Frankrike og 4. plass i Belgia. Han er også ute med en ny singel i disse dager, J’espère que tu vas bien (Håper det går bra med deg). Dette er en duett med den unge sangeren Tommy, som han tidligere har samarbeidet med på sin forrige turné. For å promotere Choisir legger Patrick Fiori ut på turné neste måned. Turnéen kommer til å vare helt fram til april 2015 og han vil holde konserter i Frankrike, Belgia og Monaco.

En annen turné kommer også til å sparkes i gang snart, nemlig Rendez- Vous avec Les Stars. Den begynner den 18. oktober og kommer til å svippe innom mange steder i Frankrike, Belgia og Sveits fram til juli 2015. Med på turnéen er det mange navn som bør appellere til både nostalgien hos folk og som samtidig er av stor interesse for fans av Eurovision. Veteranen Petula Clark er med og i tillegg er det intet mindre enn fire Eurovision artister: Hugues Aufray (Luxemburg 1964), Michèle Torr (Luxemburg 1966, Monaco 1977), Plastic Bertrand (Luxemburg 1987) som også oppnådde stor suksess verden over med monsterhiten Ça plane pour moi (Alt går min vei) og sist men ikke minst Umberto Tozzi, som sang sammen med Raf og brakte Italia en tredje plass med Gente Di Mare i 1987. Dersom du tilfeldigvis befinner deg i Frankrike til høsten eller til våren og har lyst til å få med deg dette, kan billetter kjøpes her.

Estlands Ott Lepland gjør det bra for tiden med sin siste utgivelse, singelen Jäädagi nii (Ta et krafttak). Han sang seg inn i hjertene til mange i 2012 med storballaden Kuula og esterne kunne dermed innkassere en flott sjette plass. Siden 2012 har han gitt ut et album, Öö mu kannul käib og tilhørende 3 singler. I fjor var han også å høre i skjønn forening på det siste albumet til Birgit Õigemeel, Uus Algus. Duetten Pea meeles head kom ut i mars i år og klarte en topp 10 plassering på hitlistene. Hans nyeste utgivelse, singelen Jäädagi nii har tydeligvis falt i smak hos esterne, siden han sitter pent på førsteplassen for andre uke på rad.

Skal vi tro ryktebørsen så er det stadig flere land som nylig har bekreftet sin deltagelse i neste års Eurovision Song Contest. For første gang siden debuten i 2007 klarte Montenegro å kvalifisere seg til finalen. Det har tydeligvis gitt mersmak, siden RTCG angivelig har bekreftet at de reiser til Wien. En gledelig nyhet for mange fans er at Bosnia er tilbake i 2015 etter to års fravær. De holdt seg borte både i 2013 og 2014 grunnet økonomiske årsaker men skal etter planen være å se på scenen i Wien. Siden Latvia floppet i år med den sjarmerende Cake to Bake og ikke klarte å ta seg til finalen for sjette år på rad, spøkte det litt for deres deltagelse neste år. Det er ikke til å legge skjul på at LTV også sliter med økonomien, men de stadfestet nylig at de kommer til å delta i Wien. Jakten på deres bidrag pågår for fullt og påmeldingsfristen til Dziesma 2015 løper ut nå på mandag, altså den 15. september. Andre land som også har nylig bekreftet at de er med i Wien er Belarus, Moldova, Georgia og Storbritannia (med eller uten Skottland).

11.09.14
-Kristján-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *