#JoinUs i København – dag 3

Conchita Wurst - foto:Thomas Hanses/EBU
Conchita Wurst – foto:Thomas Hanses/EBU

Dagens prøver kom i gang med kanskje det som er årets mest omtalte artist : Conchita Wurst. Forhåpentligvis klarer seerne å se forbi det overfladiske, legge fordommene til side og ikke henge seg opp i utseendet. Det vi fikk servert var noe som var like dramatisk og polert som musikkvideoen til Rise Like a Phoenix. Stemmen var det ingenting å utsette på. Hun tok seg flott ut på scenen iført en tettsittende svart glitrende kjole og masse glamour. Hun fikk desidert størst applaus blant de på pressesenteret av alle artister så langt de siste par dagene.

Stakkars Litauen. Attention sunget av Vilija Matačiūnaitė får ikke min oppmerksomhet i det hele tatt etter første gjennomgang. Etter 3 minutter med skrik og vræl sitter man igjen med inntrykket av at dette er masete og fargeløst. Jeg sliter veldig med å finne noe positivt å si om Litauens bidrag i år, dessverre. Vilija skal ha kudos for valg av originalt sceneantrekk – en svart tutu og svarte støvler. Framføringen har kommet seg betraktelig siden vi sist så den i den nasjonale finalen, men Attention klarer neppe å kvalifisere seg på torsdag.

Finske Softengine tok med seg melodiøs softrock og masse trøkk til København og klarte å gjenskape den vinnende formelen som tok dem til topps i Uuden Musiikin Kilpailu. Vokalisten Topi lykkes ikke med å oppnå blikkontakt med kamera under store deler av prøven da øynene hans er lukket så godt som hele tiden. De har noen heftige lyskastere bak seg som lager et blendende lysshow – dette ser virkelig tøft ut på skjermen. Topi holdt litt tilbake vokalmessig under den første gjennomgangen men leverte så det holdt deretter. En flott prøve som finnene bør være strålende fornøyde med.

Irske Kasey Smith skinte bokstavelig talt på scenen i en kjole av gull brokade som får terningskast 6 fra oss. Med seg hadde hun to mannlige dansere iført kilter samt en fiolinist og to kordamer. Scenegulvet viste et digert keltisk hjerte og sceneveggen har noen av de samme elementene. Et livlig show, men det er mye skrik og lite ull her med en ganske så dempet og anonym vokal fra Kasey. Irland kan nok komme til å slite i år.

TEO fra Belarus sang sin Cheesecake for første gang i dag også. Hans opptreden var morsom, selvsikker og leken og kameraet elsket ham. Han klarte seg fint vokalmessig, men sangen er jo ikke akkurat teknisk krevende heller. Han avrundet det hele med et slengkyss og et lite spark til kameraet. Søtt men ikke kvalmende.

Tijana fremsto som en rockeberte på scenen i dag da hun framførte To The Sky for aller første gang. Den er fengende, har driv og kraft og framstår som veldig tidsriktig. Hun var ganske morsom i klesveien i dag med en t-skjorte der det sto «That’s Bullshit Darling» – denne kommer hun neppe til å ha som antrekk i semifinalen, men man vet jo aldri. Det var tydelig at hun har drevet med dette i årevis for hun imponerte stemmemessig i dag.

Etter Tijana var det SEBalter sin tur til å opptre med Hunter of Stars. Han var ulastelig antrukket i hvit skjorte med svart vest og svart bukse. Med seg hadde han fem andre musikere på scenen som også hadde lignende antrekk. I tillegg til å synge spiller han også fele og en liten pauke – han er tydelig inspirert av vår egen Alexander, en slags Rybak light utgave. SEBalter er pen å se på, men Hunter of Stars er dessverre litt for anonym ti å kunne skille seg ut fra mengden.

Hellas gjør trampolinedebut i Eurovision! Freaky Fortune og RiskyKidd var som et friskt pust i semi to, og hadde det kjempeartig sammen på scenen. Dette er moro, fengende og veldig moderne med litt innslag av det tradisjonelle som vil nok trekke til seg mange stemmer fra hele Europa.  Rise Up kommer de til å gjøre – tror neppe de har problemer med å hevde seg.

Katastrofen var et faktum da slovenske Tinkara Kovač hadde sin første opptreden i dag. Sangen Round and Round har noen skikkelig fine elementer ved seg og kudos til henne for at siste refrenget blir sunget på slovensk, men det er klart at hun sliter veldig med å treffe tonene. Tidvis surt og ganske slapt. Hun skal ha honnør for en nydelig blå kjole men akkurat nå spøker det litt for at Slovenia skal klare å kvalifisere seg.

Dagens prøver ble avrundet med Romania og Paula og Ovi som er tilbake fire år etter tredjeplassen. Deres sceneshow er faktisk ganske fiffig – Miracle begynner med Ovi midt på scenen og en hologram av Paula i den andre enden. På scenen står et sirkelformet klaviatur. Begge synger overraskende rent og Paula briljerer igjen med de høyeste tonene hittil. Dynamisk, energisk men dog en smule kalkulert, dette vil nok gå rett hjem hos de fleste.

Etter tre hektiske dager med mange inntrykk å fordøye blir det sannelig deilig å slappe av i morgen og ikke minst fått sett litt av Wonderful Copenhagen!

30.04.14

-Kristján-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *